Βίος καὶ πολιτεία Ἁγίων,  Γενικά,  Μπορεῖ νὰ μᾶς Ἐνδιαφέρει...,  Σὰν Σήμερα,  Σύγχρονη Οἰκογένεια

Άγιος Εφράιμ ο Μεγαλομάρτυς και  Θαυματουργός.

Ένας μεγάλος και σύγχρονος άγιος της εποχής μας είναι ο Άγιος Εφραίμ. Γεννήθηκε στα Τρίκαλα Θεσσαλίας το 1384, παιδί πολύτεκνης οικογένειας ζώντας σε περιοχή της Ελλάδος κάτω από Τουρκική κατοχή.

Σε ηλικία 14 ετών, λόγω του παιδομαζώματος στην Θεσσαλονίκη, αποχαιρετά τα αδέλφια του και την μητέρα του, που ήταν πια χήρα, και πηγαίνει να μονάσει, έχοντας την παρότρυνση από την μητέρα του, στη μονή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στη μονή του Αγίου που βρίσκεται στη Νέα Μάκρη, όρος των Αμώμων. Το πραγματικό του όνομα ήταν Κωνσταντίνος Μόρφης πριν ακολουθήσει το μοναστικό βίο του.

Το έτος 1424 που εισέβαλαν βιαίως οι Τούρκοι στη μονή εκείνος έλειπε προσευχόμενος σε μια σπηλιά του όρους και όταν επέστρεψε και είδε τους πατέρες της Μονής  σφαγμένους κλαίγοντας γοερώς πήρε τα άψυχα σώματα τους και με ευλάβεια και προσευχή τα  έθαψε. Τον επόμενο χρόνο του έτους 1425 ερχόμενοι πάλι οι Τούρκοι στην μονή βρίσκοντας αυτή την φορά τον Άγιο, ημέρα του Τιμίου Σταυρού, άρχισαν να τον βασανίζουν για οκτώμισι μήνες μέχρι τις 5 Μαΐου 1426, που παρέδωσε το άγιο του πνεύμα στον Θεό.

Τα βασανιστήρια του ήταν  φρικτά. Τον κρέμασαν ανάποδα σε μια μουριά η οποία επίσης βρίσκεται στη μονή του Ευαγγελισμού και πέρασαν ένα αναμμένο παλιό ξύλο στην κοιλιά του και τον κάρφωσαν με μυτερά σουβλερά καρφιά. Ας σκεφτούμε πόσα υπέμεινε ο Άγιος για την ακλόνητη πίστη του στον Θεό, για να παίρνουμε δύναμη, να γινόμαστε πιο σωστοί απέναντι στον Κύριο μας, και να παίρνουμε δύναμη για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε κάθε δυσκολία, κάθε δοκιμασία της ζωής.

Η εύρεση των Αγίων λειψάνων του, έγινε από  την Ηγουμένη Μακαρία στις 3 Ιανουαρίου 1950. Έχουν περάσει 72 χρόνια από τότε αλλά η παρουσία του Αγίου είναι ορατή ακόμα και στις μέρες μας. Τα θαύματα του αμέτρητα  καθημερινά. Όποιος τον επικαλεσθεί βρίσκει αμέσως παρηγοριά και ίαση. Τρέχει γρήγορα κοντά του και βρίσκει λύση στα ανθρώπινά του προβλήματα δια μέσου της μεσιτείας του Κυρίου μας. Πολλά παιδιά παίρνουν το όνομα του  έπειτα από τάματα και νιώθουν την χάρη του Αγίου να τα συντροφεύει σε όλη τους την ζωή.

Πολλές φορές ο Άγιος στις εικόνες κρατά μια άσπρη φλόγα. Αυτή είναι η φλόγα της πίστης μας, που πρέπει να την κρατάμε πάντα ζωντανή στις ψυχές μας, να αγαπάμε τον Θεό και να ακολουθούμε το άγιο Θέλημά Του. Επίσης το λαδάκι του Αγίου μας να γίνει βάλσαμο στις σωματικές και ψυχικές ασθένειες της ζωής μας.

Διαβάζοντας την παράκληση και τους Χαιρετισμούς του Αγίου έχουμε πάντα την προστασία και ευλογία του. Το απολυτίκιο και οι ψαλμωδίες του Αγίου που ψέλνονται στο μοναστήρι του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και σε άλλα μοναστήρια και εκκλησίες μας δείχνουν πόσο μεγάλος και σπουδαίος άγιος είναι ο Άγιος Εφραίμ.

Το σκήνωμα του στην Ιερά Μονή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου το προσκυνά καθημερινά πλήθος κόσμου για να ζητήσει κάτι από εκείνον, ξέροντας πως ο Άγιος θα τρέξει γρήγορα κοντά τους και θα πρεσβεύει στον Θεό για να τους βοηθήσει.