Βίος καὶ πολιτεία Ἁγίων,  Γενικά,  Μπορεῖ νὰ μᾶς Ἐνδιαφέρει...,  Νὰ ἀνεβοῦμε λίγο ψηλότερα,  Σὰν Σήμερα,  Σύγχρονη Οἰκογένεια

Η γιορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου.

Αύριο ξημερώνει μεγάλη γιορτή, τα Εισόδια της Θεοτόκου. Όλες οι Εκκλησίες, τα Μοναστήρια γιορτάζουν αυτό το σπουδαίο γεγονός της Ορθοδοξίας μας τιμώντας την με υπέροχους ύμνους και δοξασίες.

Οι γονείς της, Ιωακείμ και Άννα, οι Θεοπάτορες της Εκκλησίας μας, κρατώντας την υπόσχεσή τους στον Αρχάγγελο Γαβριήλ πως, αν αποκτούσαν παιδί, θα το αφιέρωναν στην εκκλησία και έτσι έγινε. Μετά την απόκτησή της την πήγανε στο Ναό, στην ηλικία των τριών ετών και την παρέλαβε ο θείος της, ο Αρχιερεύς Ζαχαρίας.

Κρατώντας την στην αγκαλιά του την πήγε μέσα στα «Άγια των Αγίων». Η Παναγία ήταν η μόνη που της επιτράπηκε η είσοδος στον ιερό αυτό χώρο, όπου έμπαινε μόνο ο Αρχιερέας μία φορά το χρόνο, λόγω της αγνότητάς της στο σώμα και στην ψυχή.

Η Παναγία, αυτή η σπουδαία μορφή της εκκλησίας θα γεννούσε τον Υιό του Θεού, τον Σωτήρα του κόσμου. Εκείνη θα τον κουβαλούσε 9 μήνες στην κοιλιά της, θα ήταν κοντά Του στα παιδικά Του χρόνια, στηρίζοντάς Τον πάντα με αγάπη, θα Τον ακολουθούσε παντού, θα ήταν παρούσα στα κηρύγματά Του και θα βίωνε όλα τα θαύματα Του.

Εκείνη, όπως κάθε μάνα, θα έκλαιγε και θα θρηνούσε τον θάνατό Του. Η Παναγία μας, η εκλεκτή του Θεού, με την Είσοδό της στο Ναό από τη μικρή και τρυφερή ηλικία των τριών ετών γράφεται η μοίρα της από τον Θεό, που προετοιμάζει το έδαφος για τον ερχομό του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού, που με τη σταύρωσή Του θα σώσει τον κόσμο από τις αμαρτίες του.

Η Παναγία μας όσο ήταν στο ναό τρεφόταν από τον ίδιο τον αρχάγγελο Γαβριήλ. Εκείνος της πρόσφερε τροφή για το σώμα και πνευματική τροφή. Ο Θεός διάλεξε την Παναγία μας, τη Μαριάμ όπως την αποκαλούσαν οι γονείς της, ανάμεσα σε όλες τις γυναίκες γιατί είχε την πιο αγνή και καθαρή ψυχή για να κυοφορήσει τον Χριστό. Έχουμε την μετάβασή της από την είσοδό της στον Ναό του Σολομώντα στη μετάβαση της ζωής του Χριστού μας, από τη γέννησή Του, την σταύρωσή Του και την Ανάστασή Του.

Ο Ζαχαρίας, σημαντική μορφή στη ζωή της Παναγίας, την υποδέχτηκε στο ναό που την άφησαν τριών χρονών οι γονείς της και εκείνος ήταν εκεί όταν έφερε η Παναγία το Χριστό στο Ναό του Σολομώντα σαν συμπληρώθηκαν 40 μέρες από τη γέννησή του, για τον σαραντισμό του.

Κατά τους πατέρες η Παναγία ήταν η μεγαλύτερη και σπουδαιότερη προσφορά που στάλθηκε από τον Θεό για να θυμίσει και σε μας πώς πρέπει να είμαστε ενάρετοι και να ζούμε σύμφωνα με το λόγο του Θεού για να κερδίσουμε την είσοδο μας στον Παράδεισο, κοντά στον Επουράνιο Πατέρα μας.

Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης αναφέρεται στην Παναγία ως ησυχάστρια, στηριζόμενος στον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά, σύμφωνα με τον οποίο όλα τα 12 χρόνια που πέρασε η Παναγία μέσα στο Ναό, από τα Εισόδια μέχρι τον Ευαγγελισμό, έζησε ησυχαστική και ασκητική ζωή, ως η πρώτη ησυχάστρια και ασκήτρια. Ήταν τόσο αφιερωμένη στο Θεό και στο έργο της προσευχής που, από τις πολλές γονοκλησίες της, βαθούλωσαν τα μάρμαρα του Ναού.

Επίσης κατά τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά η Παναγία βρισκόμενη 12 χρόνια στα Άγια των Αγίων μέχρι την ηλικία των 14 χρονών άκουγε τις Θείες Γραφές της Παλαιάς Διαθήκης που διαβάζονταν στο Ναό κατά τις Ακολουθίες και από εκεί έμαθε για το προπατορικό αμάρτημα και τις προφητείες για την ίδια και τον γιο της.

Η Παναγία πρέπει να τιμάται πάντα με λαμπρότητα και απέραντο σεβασμό γιατί είναι η μοναδική γυναίκα που κυοφόρησε το Θαύμα της ζωής, τον ίδιο τον Χριστό. Εκείνη μας συντροφεύει καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής μας, είναι μεσίτρια και παρηγοριά μας. Η μόνη ελπίδα μας και μητέρα όλων μας. Μας σκεπάζει και μας κρατάει όλους στην αγκαλιά της όπως κράτησε τον Χριστό μας.