Βίος καὶ πολιτεία Ἁγίων,  Γενικά,  Μπορεῖ νὰ μᾶς Ἐνδιαφέρει...,  Νὰ ἀνεβοῦμε λίγο ψηλότερα,  Σύγχρονη Οἰκογένεια

Ἐλᾶτε νὰ κάνετε οἰκογένειες

Το μόνο καταφύγιο ανάπαυσης και ευτυχίας είναι η οικογένεια (εννοώ βέβαια τη Χριστιανική οικογένεια). Μέσα στην οικογένεια και η φύση παρακινεί στην αγάπη και στη σεμνότητα. Όσο κι αν έχει διαφθαρεί και η οικογένεια από την αλαζονεία του πολιτισμού, αναγκάζεται ν’ αγαπά και να παιδαγωγεί. Όσοι έξω στους δρόμους θορυβούν, βλάπτουν, απειλούν και καταστρέφουν την κοινωνία, προέρχονται από τραυματισμένες οικογένειες ή από διαλυμένες.

Γι’ αυτό όσοι ακόμα είστε νέοι και πονάτε για την κατάντια της ελληνικής κοινωνίας, ελάτε να κάνετε οικογένειες. Υπάρχουν ακόμα και καλοί νέοι και νέες και καλοπροαίρετοι, που δέχονται βελτιώσεις στους τρόπους τους. Ζητήστε τη φώτιση του Θεού και αναζητήστε τούς ταπεινούς και φιλότιμους συντρόφους, λογαριάστε αν το πρόσωπο που σας συγκίνησε είναι ικανό να γίνει γονιός σοβαρός και διδακτικός· αν μπορεί και θέλει ν’ αγαπήσει όλους τους συγγενείς σας και ύστερα όλον τον κόσμο.

Οπλιστείτε με την απόφαση να αγαπάτε μόνο, να υπομένετε και να ωφελείτε τους πάντες. Κυρίως οπλιστείτε με τη βεβαιότητα ότι δεν είστε ικανοί να τα κάνετε αυτά μόνοι σας, ακόμα και αν το θέλετε. Γι’ αυτό ζητήστε τη βοήθεια της Εκκλησίας. Γι’ αυτό υπάρχει. Υπάρχει και διαθέτει εργαλεία και τρόπους θεοδίδακτους. Οι μάρτυρες και όλοι οι άγιοι είναι αποδείξεις της άπειρης δύναμης της Εκκλησίας.

Ελάτε ν’ αγκαλιάσετε όχι ένα κορμί ηδονικό αλλά τον/την σύζυγό σας, δηλαδή τον άνθρωπο που μαζί του θα κατακτήσετε τον Παράδεισο και η αγάπη σας θα μείνει αιώνια. Και τότε το κορμί του/της θα είναι και ηδονικό. Ελάτε με τη δική σας οικογένεια να κάνετε να “ματαειπωθεί η Ελλάς” όπως έλεγε ο Μακρυγιάννης. Ελάτε να σμίξετε την ηδονή με την αθωότητα, αυτό το μεγάλο θαύμα της οικογένειας. Κι όταν ο κόσμος ο πολύς και μοντέρνος θα έχει σβήσει χωρίς απογόνους, τα παιδιά σας και τα παιδιά των παιδιών σας και τα πολύ μακρινότερα ακόμα βλαστάρια σας θα είναι η μόνη κοινωνία, που θα υπάρχει. Θα υπάρχει, και θα διαλαλεί την αγάπη σας και την κάθε άλλη αρετή σας.

Ελάτε να κάνετε οικογένειες, για να σώσετε την Ελλάδα και τον κόσμο όλο μαζί με τον εαυτό σας. Ελάτε να νιώσετε έρωτα, που να μην είναι μελλοθάνατος. Ελάτε να λευτερώσετε πάλι το γένος μας.

τοῦ Κωνσταντίνου Σ. Γανωτῆ

ὅπως δημοσιεύτηκε στὸ φύλλο τῶν Ἐπάλξεων Μαρτίου 2024