Γενικά,  Μπορεῖ νὰ μᾶς Ἐνδιαφέρει...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΡΗΝΗ»

Μια ταινία της Μαρίας Χατζημιχάλη-Παπαλιού

Διαδικτυακή προβολή: Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2021, 7:00 μ.μ. από το κανάλι του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού στο Youtube.

Ο Δήμος Φιλοθέης Ψυχικού με πρωτοβουλία του Δημάρχου Κ. Δημητρίου Γαλάνη παρουσιάζει με την ευκαιρία των αγίων ημερών μια ταινία με πανανθρώπινο και πάντα επίκαιρο θέμα.  Η «Φιλάνθρωπος Ειρήνη» γυρίστηκε το 2006, και βασίζεται ως προς το λόγο κυρίως σε αποσπάσματα αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων ενώ χρησιμοποιεί εικόνες από πολεμικές συγκρούσεις των τελευταίων 100 χρόνων με καταστροφικές συνέπειες για τη Γη και τον Άνθρωπο.  Τα αποσπάσματα διαβάζονται από κορυφαίες προσωπικότητες της εποχής μας, που αντιτάσσονται στην κουλτούρα του πολέμου και της καταστροφής, όπως ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Νέλσον Μαντέλα, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες, οι καλλιτέχνες Φερνάντο Μποτέρο, Θόδωρος Αγγελόπουλος, Μίκης Θεοδωράκης (ο οποίος έδωσε και τη μουσική του για την ταινία) κ.ά.  Ο λόγος αυτός, στο στόμα αυτών των προσώπων, προσλαμβάνει μια άλλη δύναμη, γίνεται ο επίκαιρος, ο σημερινός λόγος ενάντια στον πόλεμο.

Η ταινία πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη  της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες καιτης Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO και τέθηκε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια.  Προβλήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 24 Σεπτεμβρίου 2006 στο πλαίσιο εκδήλωσης για την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης, όπου μήνυμα έστειλε και ο γενικός γραμματέας του Ο.Η.Ε. Κόφι Ανάν και συμμετείχε σε πολλά διεθνή φεστιβάλ.

Η «Φιλάνθρωπος Ειρήνη» έχει διανεμηθεί στις Εθνικές Επιτροπές των 192 χωρών-μελών της UNESCO, σε πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες στο εξωτερικό,  καθώς και σε 4.000 σχολεία στην Ελλάδα, την Κύπρο, τη Ν. Αφρική, τον Καναδά και τις Η.Π.Α.

Η ταινία θα είναι διαθέσιμη δωρεάν στο κανάλι του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού στο Youtube από 29 Δεκεμβρίου 2021 στις 7:00 μ.μ. έως την Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου (για ένα 24ωρο).

Παρακολουθῆστε ἐδῶ ζωντανὰ τὴν πρεμιέρα τῆς ταινίας:

Με την ευγενική υποστήριξη της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO και του Κτήματος Χατζημιχάλη.