Γενικά,  Μπορεῖ νὰ μᾶς Ἐνδιαφέρει...,  Σύγχρονη Οἰκογένεια

ΠΑΣΧΑ

Φτάσαμε αισίως και φέτος στην Μεγάλη Εβδομάδα. Τις Άγιες αυτές μέρες κατανυκτικά στις κατάμεστες Εκκλησιές θα συμμετέχουμε στα Άγια πάθη του Κυρίου μας. Θα ανεβούμε μαζί τον Γολγοθά, τον δρόμο προς την σταύρωση του, θα κλάψουμε, θα πονέσουμε και την νύχτα του Μεγάλου Σαββάτου θα χαρούμε όλοι μαζί οι άνθρωποι την Αγία Ανάσταση του Χριστού μας εκ νεκρών. Όλοι οι Χριστιανοί σε όλον τον κόσμο γιορτάζουν την Ανάσταση του Θεανθρώπου, με πυροτεχνήματα, βαρελότα, κροτίδες και άλλα πολλά.
Το Πάσχα με απόφαση της Α’ Οικουμενικής Συνόδου το 325 μ.Χ. ορίστηκε να γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο της εαρινής ισημερίας. Με τη λέξη Πάσχα (Λαμπρή) και Λαμπρά (Κύπρο) εννοούμε δύο εβδομάδες που αρχίζουν από την Ανάσταση του Λαζάρου και τελειώνουν την Κυριακή του Θωμά. Από τα Βυζαντινά χρόνια, τον καιρό της Τουρκοκρατίας μέχρι σήμερα σε όλη τη χώρα οι Χριστιανοί προετοιμάζονται καιρό πριν τις Πασχαλινές γιορτές, γιατί το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.
Σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, γιορτάζεται η Ανάσταση του Κυρίου με διάφορους τρόπους,ήθη και έθιμα. Παραδόσεις που στέλνουν το μήνυμα της Ανάστασης σε όλη την οικουμένη. Στο μοναστήρι της Πάτμου την Κυριακή του Πάσχα γίνεται η δεύτερη Ανάσταση του Κυρίου, κατά την οποία, το Αναστάσιμο ευαγγέλιο διαβάζεται σε επτά γλώσσες και από τον ηγούμενο μοιράζονται κόκκινα αβγά στους πιστούς. Στην Ύδρα έχουν ένα ξεχωριστό έθιμο τη Μεγάλη Παρασκευή. Εκεί, στην συνοικία Καμίνι, ο επιτάφιος μπαίνει στη θάλασσα και διαβάζεται η ακολουθία του. Στη συνέχεια, οι επιτάφιοι τεσσάρων ενοριών συναντώνται στο κεντρικό λιμάνι δίνοντας ένα ιδιαίτερο χρώμα. Την ώρα της Ανάστασης τα πολλά βαρελότα φωτίζουν τη νύχτα.
Στο Λεωνίδιο, το βράδυ της Ανάστασης, οι πιστοί των ενοριών απελευθερώνουν εκατοντάδες «αφανούς» χάρτινα αερόστατα ψηλά στον ουρανό. Πρόκειται για ένα από τα πιο εντυπωσιακά και φαντασμαγορικά Πασχαλιάτικα έθιμα της χώρας μας. Το έθιμο αυτό, το έφεραν πολυταξιδεμένοι ναυτικοί του Λεωνιδίου από την μακρινή Κίνα και Ιαπωνία.
Στην Καστάνιτσα Σερρών της Κεντρικής Μακεδονίας και στην Καστάνιτσα του δήμου Σιντική Σερρών, αναβιώνουν τις αυγομαχίες που γίνονται την δεύτερη μέρα του Πάσχα. Το έθιμο αυτό βρίσκει τις ρίζες του στον Ελληνικό Πόντο και συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου και τη σύγκρουση του καλού με το κακό. Η προετοιμασία των αβγών ξεκινά από τον Μάρτιο. Οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό ταΐζουν τις κότες τους με καθαρό σιτάρι και λίγη άμμο για να κάνουν τα αβγά γερό τσόφλι. Παίρνουν 30 αβγά. Νικητής είναι αυτός που έχει τα λιγότερα σπασμένα.
Στην Καλαμάτα, την Κυριακή του Πάσχα, υπάρχει το έθιμο του «σαϊτοπόλεμου». Οι ρίζες του βρίσκονται στους απελευθερωτικούς αγώνες του 1821, όπου οι Μεσσήνιοι χρησιμοποιούσαν τις σαΐτες για να αναχαιτίσουν το ιππικό των Τούρκων. Χρησιμοποιούνται αυτοσχέδιες σαΐτες από χαρτονένιους σωλήνες γεμισμένους με μπαρούτι που εκτοξεύονται ξεσηκώνοντας τα πλήθη.
Στη Ζάκυνθο,το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής, πλήθος πιστών συμμετέχει στην περιφορά του Εσταυρωμένου, που διασχίζει όλη την πόλη της Ζακύνθου. Στις 2 μ.μ.,στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου του Μώλου, λιτανεύεται και η εικόνα της Παναγίας του Πάθους. Η περιφορά του Επιταφίου γίνεται τις πρώτες πρωινές ώρες του Μ. Σαββάτου. Εκεί με την ανατολή του ηλίου, ο Δεσπότης σηκώνει την Ανάσταση. Με το πρώτο χτύπημα της καμπάνας, ο Δεσπότης αφήνει ελεύθερα άσπρα περιστέρια, ενώ από το καμπαναριό πετάνε στο δρόμο πήλινες στάμνες όλοι οι κάτοικοι του νησιού από τα παράθυρά τους.
Στην Κέρκυρα είναι το Μαστέλο (βαρέλι). Στην Πίνια, το παλιό εμπορικό κέντρο, τοποθετείται ένα ξύλινο βαρέλι γεμάτο νερό στολισμένο με μυρτιές. Οι περαστικοί καλούνται να ρίξουν νομίσματα για ευχές στο νερό. Στη Χίο ο ρουκετοπόλεμος. Αυτό το έθιμο έχει τις ρίζες του από την εποχή της Τουρκοκρατίας.
Σε άλλες χώρες, έως την Κυριακή του Πάσχα, στην Ισπανία, δίνουν άφεση αμαρτιών. Στην Αγγλία νηστεύουν αυστηρά. Στην Πολωνία μπουγελώνονται. Στην Φιλανδία την Κυριακή του Πάσχα, τα παιδιά με καραμούζες και ταμπούρλα, βάζουν τέλος στις μέρες του πένθους. Στη Γαλλία, από τη Μ. Πέμπτη μέχρι και το Μ. Σάββατο δεν επιτρέπεται να ηχούν οι καμπάνες. Με το πρώτο χτύπημα την Κυριακή του Πάσχα, οι Γάλλοι ανταλλάσσουν ευχές.
Όλα αυτά και άλλα τόσα ήθη και έθιμα στην Ελλάδα και σε όλον τον κόσμο δείχνουν πόσο σημαντική γιορτή της Ορθοδοξίας είναι το Πάσχα. Πρέπει και εμείς σαν γονείς να εξηγήσουμε στα παιδιά μας πως το Πάσχα δεν είναι μόνο τα σοκολατένια αβγά, τα τσουρέκια και τα παιχνίδια. Το βαθύ νόημα της Ανάστασης είναι η αναγέννηση του ανθρώπου και της φύσης. Όλη η πλάση γιορτάζει την Ανάσταση του Θεανθρώπου. Ο ίδιος ο Χριστός είναι η αγάπη. Έτσι και εμείς πρέπει να αγαπάμε και να συγχωρούμε.
Το βράδυ της Ανάστασης του Χριστού να ανταλλάξουμε ευχές, να πούμε Χριστός Ανέστη ο ένας στον άλλον με καθαρή ψυχή. Να μεταφέρουμε σε όλα τα πέρατα της γης αυτό το χαρμόσυνο μήνυμα πως Αναστήθηκε ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός.
Εύχομαι σε όλους καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα. Η Ανάσταση του κυρίου μας να γεμίσει με άγιο φως και αγάπη τις καρδιές μας.