Σύγχρονη Οἰκογένεια

Χριστούγεννα: Η Μεγάλη Γιορτή Της Ορθοδοξίας

Σε λίγες μέρες πλησιάζουν τα Χριστούγεννα. Η Γέννησις του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Η μεγαλύτερη γιορτή της Ορθόδοξης πίστης μας. Η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης. Μικροί και μεγάλοι αναμένουν με υπομονή, καρτερία και ευλάβεια το μεγάλο αυτό γεγονός. Χριστιανοί σε όλον τον κόσμο, σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, γιορτάζουν αυτήν την ημέρα, ακολουθώντας τα ήθη και τα έθιμα της πατρίδας τους.

Στην Βηθλεέμ η γιορτή των Χριστουγέννων γιορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα. Καθε χρόνο Χριστιανοί απ’ όλον τον κόσμο πηγαίνουν να προσκυνήσουν το Άγιο αυτό μέρος, όπου γεννήθηκε ο Χριστός.

Στη Ρωσία τα Χριστούγεννα είναι η σημαντικότερη γιορτή του χρόνου μετά το Πάσχα. Δεν γιορτάζεται όμως στις 25 Δεκεμβρίου, αλλά στις 7 Ιανουαρίου γιατί ακολουθούν το Ιουλιανό ημερολόγιο. Τα Χριστούγεννα αποτελούν την κεντρική γιορτή του κύκλου του χρόνου για τους Σέρβους. Οι ορθόδοξοι Σέρβοι όπως και οι Ρώσοι γιορτάζουν τα Χριστούγεννα κατά το Ιουλιανό ημερολόγιο στις 7 Ιανουαρίου.

Συνολικα 16 χώρες, μαζί με την Ρωσία και τη Σερβία, γιορτάζουν έτσι τα Χριστούγεννα. Μερικές από αυτές είναι η Αίγυπτος, η Γεωργία, το Ιράκ, η Αιθιοπία, τα Ιεροσόλυμα κ.α.

Στις Φιλιππίνες το 95% είναι Χριστιανοί. Τα Χριστούγεννα τα γιορτάζουν επί πέντε μήνες από τον Σεπτέμβριο ως τον Φεβρουάριο, που είναι και η κινεζική Πρωτοχρονιά. Τα Χριστούγεννα στις Φιλιππίνες ακούγεται η ευχή “Maligayang Pasko” και οι εορτασμοί ξεκινούν 9 ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, με την θεία λειτουργία, η οποία βασίζεται στην Γέννηση του Ιησού Χριστού. Καθε χρόνο την παραμονή των Χριστουγέννων πραγματοποιείται σαν παράδοση μια αναπαράσταση της Γέννησης του Χριστού με ένα ζευγάρι να αναπαριστά την βιβλική ιστορία του Ιωσήφ και της Μαρίας στην αναζήτηση για καταφύγιο. Έτσι η λειτουργία γίνεται κάθε μία ώρα για να την παρακολουθήσουν όλοι.

Στην Κίνα μόνο το 1% του πληθυσμού είναι Χριστιανοί και τα Χριστούγεννα εορτάζονται μόνο στις μεγάλες πόλεις. Είναι θλιβερό το γεγονός πως υπάρχουν 40 χώρες μη Χριστιανικής, που δεν γιορτάζονται τα Χριστούγεννα. Επειδή όπως λένε τέτοιου είδους εορτασμοί είναι επικίνδυνοι για την μουσουλμανική πίστη του έθνους τους.

Όπως σε όλες τις χώρες που υπάρχουν Χριστιανικά ήθη και έθιμα, έτσι και στην Ελλάδα, υπάρχουν πολλές όμορφες παραδόσεις Χριστιανικές. Στην Φλώρινα οι κάτοικοι υποδέχονται τη Γέννηση του Χριστού ανάβοντας μεγάλες φωτιές στις 12 τα μεσάνυχτα, που συμβολίζουν την φωτιά που άναψαν οι τρείς ποιμένες στη Βηθλεέμ, για να ζεστάνουν τον νεογέννητο Χριστό. Στα Χανιά της Κρήτης, στην Μαραθοκεφάλα Κισσάμου, την παραμονή των Χριστουγέννων τελείται Αρχιερατική θεία λειτουργία και γίνεται αναπαράσταση της φάτνης όπου γεννήθηκε ο Χριστός με πρόβατα, βοσκούς, φωτιές, σήμαντρα και το αστέρι να λάμπει στην κορυφή της σπηλιάς.

Στη Νίσυρο το βράδυ των Χριστουγέννων ο ιερέας τελεί τρισάγιο και έπειτα προσφέρει στους πιστούς τα “ευλογημένα” τα οποία, μόλις η οικογένεια φτάσει στο σπίτι, τοποθετείται στο γιορτινό τραπέζι και τρώγεται πρώτο. Στον Αρχάγγελο, στη Σάλακο και σε πολλά άλλα χωριά της Ρόδου, το Χριστόψωμο είναι το πρόσφορο που πάνε στον παπά τα Χριστούγεννα.

Το Χριστόψωμο είναι ευλογημένο ψωμί που φτιάχνουν οι νοικοκυρές και στηρίζει τη ζωή του νοικοκύρη και της οικογένειάς του. Χρησιμοποιείται καλό αλεύρι για την παρασκευή του, ροδόνερο, κανέλα, σουσάμι και γαρύφαλλο. Μεχρι να ανέβει το προζύμι, οι γυναίκες του σπιτιού τραγουδούν “Ο Χριστός Γεννιέται το φως ανεβαίνει, το προζύμι για να γένει”. Πλάθουν το ζυμάρι παίρνουν την μισή ζύμη και φτιάχνουν μια κουλούρα. Με την υπόλοιπη φτιάχνουν σταυρό με λουρίδες από τη ζύμη και στο κέντρο βάζουν ένα ασπαστο καρύδι. Ο νοικοκύρης του σπιτιού παίρνει το Χριστόψωμο, το σταυρώνει, το κόβει και το μοιράζει σε όσους βρίσκονται στο τραπέζι, σαν συμβολισμό της Θείας Μεταλήψεως.

Κλείνοντας, οφείλουμε σαν γονείς να πούμε στα παιδιά μας πως, όπως ο Χριστός, που γεννήθηκε σε μια ταπεινή σπηλιά, έτσι και εμείς, πρέπει να είμαστε ταπεινοί. Να κάνουμε καλές πράξεις, ιδίως τις Άγιες αυτές μέρες. Να προσφέρουμε αγάπη και βοήθεια στον συνάνθρωπό μας και σε όποιον έχει ανάγκη. Να τις περάσουμε μέσα στην θαλπωρή της οικογένειας, ξεχνώντας για λίγο τις δουλειές και τα προβλήματα μας. Να δοξάζουμε με όλη μας την ψυχή τον Χριστό, να συγχωρέσουμε αυτούς που μας πλήγωσαν, να προετοιμαστούμε για την Θεία Ευχαριστία ανήμερα των Χριστουγέννων, μετά από τόσες μέρες νηστείας. 

Τα Χριστούγεννα είναι μέρα χαράς, κατάνυξης και ευλάβειας. Ας φωλιάσει ο Χριστός στις καρδιές μας αυτές τις Άγιες μέρες και να δοξαστεί το όνομα του σε όλα τα πέρατα της γης. Καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα σε όλον τον κόσμο με υγεία, χαρά, αγάπη και ειρήνη. Ας ψάλλουμε μαζί με τους αγγέλους «Ωσαννά», φέρνοντας το χαρμόσυνο μήνυμα της γέννησης του Κυρίου μας Ιησού Χριστού σε όλη την γη.