Γενικά,  Μπορεῖ νὰ μᾶς Ἐνδιαφέρει...,  Νὰ ἀνεβοῦμε λίγο ψηλότερα

«ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΟΣ»τη Μεγάλη Εβδομάδα στη Δημόσια Τηλεόραση

Επανέρχεται τη Μεγάλη Εβδομάδα στη Δημόσια Τηλεόραση, η επιτυχημένη σειρά «Δεν είσαι μόνος» με πέντε επεισόδια εκ των οποίων τα τρία σε πρώτη προβολή, σε σκηνοθεσία της Μαρίας Χατζημιχάλη – Παπαλιού.

Τη Μ. Δευτέρα 14/04 στις 4.10 το απόγευμα θα προβληθεί το επεισόδιο «Πήγαινε και γίνε αυτό που πίστεψες», που παρακολουθεί την συναρπαστική περιπέτεια της διάδοσης της νέας θρησκείας με τη δράση των Αποστόλων και κυρίως του Αποστόλου των Εθνών, Παύλου.

Τη Μ. Τρίτη 15/04 στις 4.10 το απόγευμα θα προβληθεί το επεισόδιο «Η πορεία του ορθόδοξου μοναχισμού».

Τη Μ. Τετάρτη 16/04 στις 4.10 το απόγευμα σε πρώτη προβολή το επεισόδιο «Τουρκοκρατία», τότε «που όλα τα‘σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά» (Δ.Σολωμός)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ»

«Γεια σας, παιδιά του Μωμεθ.Όλοι αυτοοι πιστοι θα γνουν σκλβοι μας. Θα τους πουλσουμε και τσα θα εναι τα πλοτη που θα αποκτσουμε που δεν θα ξρουμε τι να τα κνουμε. Με τα γνια των παπδων τους θα φτιξουμε τριχις για τα λογα μας. Τις γυνακες και τις κρες τους θα τις απολασουμε. Ας πολεμσουμε για τη δξα του Μωμεθ.»

Ομιλία του Μωάμεθ, Τουρκική παράδοση

«Έτσι καθώς εστέκονταν ορθός μπροστά στην Πύλη

κι άπαρτος μες στη λύπη του

μακριά του κόσμου που η ψυχή του γύρευε

να λογαριάσει στο φάρδος Παραδείσου

και σκληρός πιο κι απ’ την πέτρα…

πάντοτε με μια λέξη μες στα δόντια του άσπαστη κειτάμενος

αυτός ο τελευταίος Έλληνας!»

Οδυσσέας Ελύτης,

Θάνατος και Ανάστασις Κωνσταντίνου Παλαιολόγου

«Ο βασιλεύς μας εσκοτώθη, καμμία συνθήκη δεν έκαμε, η φρουρά του είχε παντοτινό πόλεμο με τους Τούρκους και δύο φρούρια ήτον πάντοτε ανυπότακτα… Η φρουρά του βασιλέως μας είναι οι λεγόμενοι Κλέφται, τα φρούρια η Μάνη και το Σούλι και τα βουνά».

«Η επανάστασις η εδική μας δεν ομοιάζει με καμμιάν απ’όσες γίνονται την σήμερον εις την Ευρώπην. Της Ευρώπης αι επαναστάσεις εναντίον των διοικήσεών των είναι εμφύλιος πόλεμος. Ο εδικός μας πόλεμος ήτο ο πλέον δίκαιος, ήτον έθνος με άλλο έθνος, ήτο με ένα λαόν, όπου ποτέ δεν ηθέλησε να αναγνωριστεί ως τοιούτος, ούτε να ορκισθεί, παρά μόνο ό,τι έκαμνε η βία. Ούτε ο Σουλτάνος ηθέλησε ποτέ να θεωρήσει τον ελληνικόν λαόν ως λαόν, αλλ’ ως σκλάβους.»

Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, Απομνημονεύματα

Μέσα από αυθεντικές πηγές της εποχής ζωντανεύει η ιστορία του Ελληνισμού στα δύσκολα χρόνια της οθωμανικής δουλείας.

Σταυρικός ο δρόμος του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας.

Ποια η πνευματική και κοινωνική αντίσταση των Ελλήνων κατά της δουλείας;

Πόσο ετοίμασε και στήριξε το λαό για τον ξεσηκωμό η Ορθοδοξία;

Πόσο συμμετείχε με χιλιάδες νεομάρτυρες, με φωτισμένους διδασκάλους του γένους,

με πατριάρχες που θυσιάστηκαν, με κληρικούς και καλόγερους που πήραν τα όπλα;

«Τούτην την πατρίδα την έχομεν όλοι μαζί και σοφοί και αμαθείς και πλούσιοι και φτωχοί και πολιτικοί και στρατιωτικοί και οι πλέον μικρότεροι άνθρωποι. Όσοι αγωνιστήκαμεν αναλόγως ο καθείς, έχομεν να ζήσομεν εδώ.

Το λοιπόν δουλέψαμε όλοι μαζί και να μη λέγει ούτε ο δυνατός εγώ, ούτε ο αδύνατος.Ξέρετε πότε να λέγει ο καθείς εγώ; Όταν αγωνιστεί μόνος του και φκιάσει ή χαλάσει, να λέγει εγώ. Όταν όμως αγωνίζονται πολλοί και φκιάνουν,τότε να λένε εμείς. Είμαστε εις το εμείς και όχι εις το εγώ!»

Στρατηγού Μακρυγιάννη, Απομνημονεύματα

Τα γυρίσματα της σειράς πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα (Αστυπάλαια, Μακεδονία, Ήπειρος, Μετέωρα, Αίγινα, Λουτράκι, Θήβα, Μήλος, Κως, Μυστράς κ.α), την Τουρκία (Κωνσταντινούπολη, Καππαδοκία, Αντιόχεια, Μυρσίνη κ.α.), την Ιταλία, τη Γαλλία, την Αυστρία, τη Σκωτία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο τη Συρία.

Σκηνοθεσία- Σενάριο: Μαρία Χατζημιχάλη – Παπαλιού

Μοντάζ: Γιάννης Τσιτσόπουλος

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Βαγγέλης Κουλίνος

Πρωτότυπη μουσική: Μάριος Αριστόπουλος

Έρευνα: Γεώργιος Τσούπρας, Δρ.Θεολογίας.

Συμμετέχουν:

Πατέρας Γεώργιος Μεταλληνός, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

Βασίλης Τσούπρας, Θεολόγος – Κοινωνιολόγος

Τη Μ. Πέμπτη 17/04 στις 4.10 το απόγευμα σε πρώτη προβολή το επεισόδιο «Η ουτοπία της εξουσίας»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«ΟΥΤΟΠΙΑ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ»

Η εξουσία είναι αλλοίωση του ήθους του Παραδείσου. Δυναστεύει βάναυσα τους ανθρώπους. Ασκείται με σκληρότητα και επιβολή. «Ύβρις φυτεύει τύραννον», όπως λέει ο Αισχύλος.

Για χιλιάδες χρόνια οι άνθρωποι αλληλοσπαράσσονται δημιουργώντας και καταστρέφοντας βασίλεια και αυτοκρατορίες, εξοντώνοντας τους αντιπάλους,υποδουλώνοντας τους αδυνάτους, λεηλατώντας τον κοινό πλούτο της φύσης που είναι κτήμα όλων των ανθρώπων.

Ποια είναι η απάντηση του Ευαγγελίου σ΄ αυτή την πραγματικότητα;

Δύο χιλιάδες χρόνια μετά, το μήνυμα του Χριστού για ισοτιμία και δικαιοσύνη παραμένει ζητούμενο για την ανθρωπότητα.

«Μην τους φοβάστε λοιπόν, αφού καταδίωξαν εμένα θα καταδιώξουν κι εσάς. Θα σας οδηγήσουν σε βασιλείς και ηγεμόνες για να μαρτυρήσετε για μένα μπροστά σ΄αυτούς και στα έθνη. Όποιος όμως υπομείνει ως το τέλος θα σωθεί.

Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο

Τα γυρίσματα της σειράς πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα (Αστυπάλαια, Μακεδονία, Ήπειρος, Μετέωρα, Αίγινα, Λουτράκι, Θήβα, Μήλος, Κως, Μυστράς κ.α), την Τουρκία (Κωνσταντινούπολη, Καππαδοκία, Αντιόχεια, Μυρσίνη κ.α.),την Ιταλία, τη Γαλλία, την Αυστρία, τη Σκωτία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο τη Συρία.

Σκηνοθεσία-Σενάριο : Μαρία Χατζημιχάλη – Παπαλιού

Μοντάζ: Γιάννης Τσιτσόπουλος

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Βαγγέλης Κουλίνος

Πρωτότυπη μουσική: Μάριος Αριστόπουλος

Έρευνα: Γεώργιος Τσούπρας, Δρ.Θεολογίας.

Συμμετέχει: η πρύτανις Ελένη Αρβελέρ

Τη Μ. Παρασκευή 18/04 στις 4.10 το απόγευμα σε πρώτη προβολή το επεισόδιο «Εγώ, ο Μανουήλ Πανσέληνος – ένας φανταστικός βίος»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«ΕΓΩ, Ο ΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ»

Δεν θα ξέραμε τίποτα για τον Μανουήλ Πανσέληνο, τον μεγαλύτερο ζωγράφο της ελληνικής ή βυζαντινής τεχνοτροπίας ή της «μανιέρα γκρέκα», όπως την αποκαλούσαν, ξεχωρίζοντάς την από την Αναγεννησιακή ζωγραφική.

Δεν θα ξέραμε ούτε το όνομα αυτού που ζωγράφισε τις εκπληκτικές τοιχογραφίες του 13ουαιώνα στο Πρωτάτο και στις άλλες μονές του Αγίου Όρους.

Όμως, τρεις αιώνες αργότερα, ένας μοναχός, ο Διονύσιος εκ Φουρνά, διέσωσε το όνομά του, γράφοντας μια πραγματεία περί ζωγραφικής για να φωτιστούν οι νεώτεροι, όπως έγραψε, από τον «ως σελήνη λάμποντα κυρ Μανουήλ Πανσέληνο».

Σε ένα φανταστικό βίο, ο Πανσέληνος μιλά για τον εαυτό του.

Σε ένα φανταστικό βίο, ο Πανσέληνος μιλά για την ζωγραφική πριν απ΄αυτόν και μετά απ’ αυτόν μέχρι σήμερα.

Σε ένα φανταστικό βίο, ο Πανσέληνος δεν θα μπορούσε να είναι πουθενά αλλού από τον Παράδεισο.

Τα γυρίσματα της σειράς πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα (Αστυπάλαια, Μακεδονία, Ήπειρος, Μετέωρα, Αίγινα, Λουτράκι, Θήβα, Μήλος, Κως, Μυστράς κ.α), την Τουρκία (Κωνσταντινούπολη, Καππαδοκία, Αντιόχεια, Μυρσίνη κ.α.), την Ιταλία, τη Γαλλία, την Αυστρία, τη Σκωτία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο τη Συρία.

Σκηνοθεσία: Μαρία Χατζημιχάλη – Παπαλιού

Σενάριο – Έρευνα: Λένα Βουδούρη

Μοντάζ: Γιάννης Τσιτσόπουλος

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Βαγγέλης Κουλίνος

Πρωτότυπη μουσική: Μάριος Αριστόπουλος

Συμμετέχει: ο Αιδεσιμολογιότατος π. Σταμάτης Σκλήρης