Γενικά,  Ἐκδηλώσεις,  Μπορεῖ νὰ μᾶς Ἐνδιαφέρει...,  Νὰ ἀνεβοῦμε λίγο ψηλότερα

ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ “Δεν είσαι μόνος” (Σκηνοθεσία: Μαρία Χατζημιχάλη-Παπαλιού) στην ΕΡΤ1 κάθε Κυριακή στις 12.00.


«ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΟΣ»

Το επεισόδιο «Πύρινες Γλώσσες» αποτελεί το πρώτο της σειράς «Δεν είσαι μόνος» και θα προβληθεί

την Κυριακή 10 Μαρτίου στις 12.00 στην ΕΡΤ1. (http://www.youtube.com/watch?v=lesIfyYXpWw )


«ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΟΣ»

Το επεισόδιο «Πύρινες Γλώσσες» αποτελεί το πρώτο της σειράς «Δεν είσαι μόνος» και θα προβληθεί

την Κυριακή 10 Μαρτίου στις 12.00 στην ΕΡΤ1. (http://www.youtube.com/watch?v=lesIfyYXpWw )

Η σειρά «Δεν είσαι μόνος» περιλαμβάνει 10 επεισόδια, πραγματεύεται πανανθρώπινες αξίες που εκφράστηκαν σε κοινωνίες του παρελθόντος και στηρίζεται στα Πατερικά κείμενα, το Ευαγγέλιο, σεκείμενα θεωρητικά, κείμενα φιλοσοφικά, κείμενα δοξαστικά, και πολλές φορές προφητικά. Αυτά τα κλασσικά κείμενα περιέχουν την πείρα και τη σοφία αιώνων, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, και συνδέονται με τα σημερινά προβλήματα του ανθρώπου, ανοίγοντας έναν γόνιμο διάλογο.

Είναι επίκαιρος ένας λόγος που γράφτηκε εδώ και δυό χιλιετίες; Σε ποια κοινωνία απευθυνόταν; Τι κοινό έχει με τη σημερινή; Μπορεί να βοηθήσει τον άνθρωπο σε μια άλλη οπτική, έναν διαφορετικό προσανατολισμό και μια επαναξιολόγηση της πορείας του σήμερα;

ΠΡΩΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ – ΠΥΡΙΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ

«Όλοι όσοι πίστευαν, έμεναν μαζί και είχαν τα πάντα κοινά. Πουλούσαν τα κτήματα και όλα τους τα υπάρχοντα και τα μοίραζαν μεταξύ τους, ανάλογα με την ανάγκη του καθενός».

Πράξεις των Αποστόλων, 1ος αιώνας

Μετά την Σταύρωση και την Ανάσταση του Χριστού, οι Απόστολοι και οι πιστοί διασκορπίζονται και κρύβονται αβέβαιοι και αμήχανοι για το μέλλον. Εκείνος, όμως, τους είχε πει ότι θα είναι πάντα μαζί τους συνεχώς «έως της συντελείας των αιώνων». Και στην Πεντηκοστή, Πύρινες γλώσσες κατεβαίνουν από τον Ουρανό και οι Απόστολοι, που ήταν απλοί άνθρωποι, βρίσκονται να μιλούν γλώσσες που δεν ήξεραν και να έχουν γνώσεις που πριν δεν κατείχαν. Από εκείνη την ημέρα, αρχίζει μια νέα πραγματικότητα για τον κόσμο.

Παράλληλα, οι Πύρινες Γλώσσες, βρίσκουν έναν επιφανή Φαρισαίο και μέγα Διώκτη των Χριστιανών στο δρόμο για την Δαμασκό, τον τυφλώνουν για τρεις μέρες και, όταν βρίσκει το Φως, γίνεται ο Παύλος, ο Απόστολος των Εθνών. Στην πρώτη Σύνοδο, που συγκαλούν οι Απόστολοι στα Ιεροσόλυμα, παίρνεται και η ιστορική απόφαση ότι ο Χριστιανισμός δεν αφορά μόνο τον Ιουδαϊκό λαό αλλά όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος, γένους, δούλους ή ελεύθερους, άνδρες ή γυναίκες, και αρχίζει μία μεγάλη περιπέτεια που θα αλλάξει τον κόσμο. 

Η νέα πραγματικότητα, με την εφαρμογή της κοινοκτημοσύνης στην Εκκλησία των Ιεροσολύμων, με τη δημοκρατική εκλογή των επτά Διακόνων και την έμπρακτη εφαρμογή της αγάπης σε όλες της φάσεις της ζωής των πρώτων χριστιανών, αποτέλεσε τομή στην ιστορία του ανθρώπινου γένους και αποτελεί μέχρι σήμερα το ζητούμενο για την Εκκλησία αλλά και τους υπόλοιπους ανθρώπινους προοδευτικούς θεσμούς.

 

«Ακόμη κι αν μιλώ όλες τις γλώσσες των ανθρώπων και των αγγέλων, αν δεν έχω αγάπη, είμαι ένας χαλκός που ηχεί ή κύμβαλον αλαλάζον. Ακόμη κι αν κατέχω τη δύναμη της προφητείας και γνωρίσω όλα τα μυστήρια και όλη τη γνώση, ακόμη κι αν έχω τόση πίστη ώστε να μετακινώ βουνά, αν δεν έχω αγάπη, δεν είμαι τίποτε. Ακόμη κι αν μοιράσω όλα μου τα υπάρχοντα, ακόμη κι αν παραδώσω το σώμα μου να καεί, αν δεν έχω αγάπη, καμιά ωφέλεια δεν έχω. Η αγάπη είναι μακρόθυμη, ελεήμων, η αγάπη δεν ζηλεύει, η αγάπη δεν καυχάται, δεν υπερηφανεύεται, δεν ασχημονεί, δεν επιδιώκει το συμφέρον της, δεν οργίζεται, δεν σκέφτεται το κακό, δεν χαίρεται με την αδικία, συμμετέχει στη χαρά της αλήθειας. Σκέπει τα πάντα, πιστεύει τα πάντα, ελπίζει τα πάντα, υπομένει τα πάντα. Η αγάπη ουδέποτε εκπίπτει».

Προς Κορινθίους 13, 1- 8

Τα γυρίσματα της σειράς πραγματοποιήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, Αντιόχεια και Καππαδοκία-Τουρκία, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, τη Σκωτία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τη Συρία. ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΟΣ
 
 
ΠΗΓΑΙΝΕ ΚΑΙ ΓΙΝΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΨΕΣ
Προβάλλεται από την ΕΤ 1, την Κυριακή 17 Μαρτίου στις 12.00, το δεύτερο επεισόδιο της σειράς «Δεν είσαι μόνος».
Ξέρετε ότι οι ηγέτες ασκούν
απόλυτη εξουσία πάνω στα έθνη
και οι μεγάλοι τα καταδυναστεύουν.
Κατά Μάρκον Ευαγγέλιο, 1ος αιώνας

Το δεύτερο επεισόδιο της σειράς, με τίτλο «Πήγαινε και γίνε αυτό που πίστεψες», παρακολουθεί την συναρπαστική περιπέτεια της διάδοσης της νέας θρησκείας με τη δράση των Αποστόλων και κυρίως του Αποστόλου των Εθνών, Παύλου. Ο Χριστιανισμός αρχικά καταδιώχθηκε από το Ιουδαϊκό Ιερατείο, επειδή, ανατρέποντας τα μέχρι τότε θρησκευτικά και φυλετικά δεδομένα, είχε αρχίσει να εξαπλώνεται ραγδαία στον ελληνορωμαϊκό κόσμο. Η παντοδύναμη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία είδε την εξάπλωση αυτή ως απειλή, προσπάθησε να την ανακόψει με συνεχείς και μαζικούς διωγμούς, που στοίχισαν την ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι έγιναν μάρτυρες για την πίστη τους. Στο Κολοσσαίο, όπως και σε όλα τα στάδια και τις αρένες της Μεσογείου, οι χριστιανοί έρχονταν αντιμέτωποι με τον θάνατο, χωρίς να δειλιάζουν. Γίναμε «το θέατρο του κόσμου», έγραψε ο Απόστολος Παύλος.
Όμως το νέο ήθος που κόμιζε ο Χριστιανισμός και η αποφασιστικότητα των Χριστιανών να πεθάνουν για την πίστη τους έφεραν τα αντίθετα αποτελέσματα, και η νέα θρησκεία αποδείχτηκε πολύ πιο ισχυρή από διωγμούς και θανατώσεις.
«Θαρσείτε, εγώ νενίκηκα τον κόσμον», είχε πει ο Χριστός. Με τον Μέγα Κωνσταντίνο σταματούν οι διωγμοί και επικρατεί ανεξιθρησκία, εγκαινιάζεται η νέα πρωτεύουσα, η Κωνσταντινούπολη, ενώ η Ρώμη λίγο αργότερα υποκύπτει στους βαρβάρους μισθοφόρους της.
Ελάτε τώρα εσείς οι πλούσιοι, κλάψτε και θρηνήστε
Για τις συμφορές που σας περιμένουν.
Ο πλούτος σας έχει σαπίσει και τα ρούχα σας
φαγώθηκαν από το σκώρο.
Το χρυσάφι και το ασήμι σας έχουν σκουριάσει
και η σκουριά τους θα μαρτυρήσει
για την ματαιότητα και την σκληρότητά σας
και θα φάει τις σάρκες σας σαν φωτιά.
Ιδού, βοά ο μισθός των εργατών που θέρισαν τα χωράφια σας κι εσείς δεν τους πληρώσατε. Και οι κραυγές των αδικημένων θεριστών έφτασαν ως τα αυτιά του Κυρίου Σαβαώθ.
Ζήσατε στη γη μέσα στην πολυτέλεια και στις απολαύσεις, καταδικάσατε και σκοτώσατε τον δίκαιο. Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στη σκληρότητα σας.
Επιστολή Ιακώβου κεφ. 5, στίχοι 1-6
 
Τα γυρίσματα της σειράς πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα, την Τουρκία (Καππαδοκία και Αντιόχεια), την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Σκωτία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τη Συρία.
 
Σκηνοθεσία: Μαρία Χατζημιχάλη-Παπαλιού
Μοντάζ: Γιάννης Τσιτσόπουλος
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Βαγγέλης Κουλίνος
Πρωτότυπη μουσική: Μάριος Αριστόπουλος
Σενάριο: Λένα Βουδούρη, Μαρία Χατζημιχάλη-Παπαλιού
Έρευνα: Ιόλη Καλαβρέζου, Dumbarton Oaks Καθηγήτρια της Ιστορίας της Βυζαντινής Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Harvard, Η.Π.Α.
Χρήστος Καρακόλης, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Θεολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Ανδριάνα Ζέπου, Θεολόγος
Γιώργος Τσούπρας, Καθηγητής Θεολογίας
Συμμετείχαν
Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Μεταλληνός
Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Ιαπιτζίογλου
Χρήστος Καρακόλης, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Θεολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών