Γενικά,  Μπορεῖ νὰ μᾶς Ἐνδιαφέρει...,  Νὰ ἀνεβοῦμε λίγο ψηλότερα

ΠΗΓΑΙΝΕ ΚΑΙ ΓΙΝΕ ΑΥΤO ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΨΕΣ στην ΕΤ 1, Κυριακή 17 Μαρτίου στις 12.00, 2o επεισόδιο της σειράς «Δεν είσαι μόνος».

ΠΗΓΑΙΝΕ ΚΑΙ ΓΙΝΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΨΕΣ  http://www.youtube.com/channel/UCqMetusWwM4szbEUFHBhjQwΠροβάλλεται από την ΕΤ 1, την Κυριακή 17 Μαρτίου στις 12.00, το δεύτερο επεισόδιο της σειράς «Δεν είσαι μόνος».

 
Ξέρετε ότι οι ηγέτες ασκούν
απόλυτη εξουσία πάνω στα έθνη
και οι μεγάλοι τα καταδυναστεύουν.
Κατά Μάρκον Ευαγγέλιο, 1ος αιώνας

Το δεύτερο επεισόδιο της σειράς, με τίτλο «Πήγαινε και γίνε αυτό που πίστεψες», παρακολουθεί την συναρπαστική περιπέτεια της διάδοσης της νέας θρησκείας με τη δράση των Αποστόλων και κυρίως του Αποστόλου των Εθνών, Παύλου. Ο Χριστιανισμός αρχικά καταδιώχθηκε από το Ιουδαϊκό Ιερατείο, επειδή, ανατρέποντας τα μέχρι τότε θρησκευτικά και φυλετικά δεδομένα, είχε αρχίσει να εξαπλώνεται ραγδαία στον ελληνορωμαϊκό κόσμο. Η παντοδύναμη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία είδε την εξάπλωση αυτή ως απειλή, προσπάθησε να την ανακόψει με συνεχείς και μαζικούς διωγμούς, που στοίχισαν την ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι έγιναν μάρτυρες για την πίστη τους. Στο Κολοσσαίο, όπως και σε όλα τα στάδια και τις αρένες της Μεσογείου, οι χριστιανοί έρχονταν αντιμέτωποι με τον θάνατο, χωρίς να δειλιάζουν. Γίναμε «το θέατρο του κόσμου», έγραψε ο Απόστολος Παύλος.
Όμως το νέο ήθος που κόμιζε ο Χριστιανισμός και η αποφασιστικότητα των Χριστιανών να πεθάνουν για την πίστη τους έφεραν τα αντίθετα αποτελέσματα, και η νέα θρησκεία αποδείχτηκε πολύ πιο ισχυρή από διωγμούς και θανατώσεις.
«Θαρσείτε, εγώ νενίκηκα τον κόσμον», είχε πει ο Χριστός. Με τον Μέγα Κωνσταντίνο σταματούν οι διωγμοί και επικρατεί ανεξιθρησκία, εγκαινιάζεται η νέα πρωτεύουσα, η Κωνσταντινούπολη, ενώ η Ρώμη λίγο αργότερα υποκύπτει στους βαρβάρους μισθοφόρους της.
Ελάτε τώρα εσείς οι πλούσιοι, κλάψτε και θρηνήστε
Για τις συμφορές που σας περιμένουν.
Ο πλούτος σας έχει σαπίσει και τα ρούχα σας
φαγώθηκαν από το σκώρο.
Το χρυσάφι και το ασήμι σας έχουν σκουριάσει
και η σκουριά τους θα μαρτυρήσει
για την ματαιότητα και την σκληρότητά σας
και θα φάει τις σάρκες σας σαν φωτιά.
Ιδού, βοά ο μισθός των εργατών που θέρισαν τα χωράφια σας κι εσείς δεν τους πληρώσατε. Και οι κραυγές των αδικημένων θεριστών έφτασαν ως τα αυτιά του Κυρίου Σαβαώθ.
Ζήσατε στη γη μέσα στην πολυτέλεια και στις απολαύσεις, καταδικάσατε και σκοτώσατε τον δίκαιο. Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στη σκληρότητα σας.
Επιστολή Ιακώβου κεφ. 5, στίχοι 1-6
 
Τα γυρίσματα της σειράς πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα, την Τουρκία (Καππαδοκία και Αντιόχεια), την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Σκωτία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τη Συρία.
 
Σκηνοθεσία: Μαρία Χατζημιχάλη-Παπαλιού
Μοντάζ: Γιάννης Τσιτσόπουλος
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Βαγγέλης Κουλίνος
Πρωτότυπη μουσική: Μάριος Αριστόπουλος
Σενάριο: Λένα Βουδούρη, Μαρία Χατζημιχάλη-Παπαλιού
Έρευνα: Ιόλη Καλαβρέζου, Dumbarton Oaks Καθηγήτρια της Ιστορίας της Βυζαντινής Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Harvard, Η.Π.Α.
Χρήστος Καρακόλης, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Θεολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Ανδριάνα Ζέπου, Θεολόγος
Γιώργος Τσούπρας, Καθηγητής Θεολογίας
Συμμετείχαν
Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Μεταλληνός
Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Ιαπιτζίογλου
Χρήστος Καρακόλης, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Θεολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών