Βίος καὶ πολιτεία Ἁγίων,  Γενικά,  Μπορεῖ νὰ μᾶς Ἐνδιαφέρει...,  Νὰ ἀνεβοῦμε λίγο ψηλότερα,  Σὰν Σήμερα,  Σύγχρονη Οἰκογένεια

Η Εβδομάδα των Παθών μέχρι την Αγία Ανάσταση

Με μεγάλη ευλάβεια και κατάνυξη στις εκκλησίες παρευρεθήκαμε και φέτος στις άγιες ακολουθίες των Παθών του Κυρίου μας. Η Μεγάλη εβδομάδα, η οποία ξεκινά από τη Κυριακή των Βαΐων. Ο Χριστός εισέρχεται στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι και ο κόσμος φώναζε Ωσαννά κρατώντας στα χέρια βάγια, κλαδιά από φοίνικες και έστρωσαν στο πέρασμα του Κυρίου τα ιμάτιά τους.

Οι τέσσερις πρώτες μέρες της Μεγάλης εβδομάδας μέχρι την Μεγάλη Πέμπτη έχουμε τις ακολουθίες του Νυμφίου, που μας προετοιμάζουν για τα μεγάλα γεγονότα που θα ακολουθήσουν μέχρι την Σταύρωση του Χριστού. Την Μεγάλη Παρασκευή έχουμε την ακολουθία των παθών μέχρι το Σάββατο, την ακολουθία της Αναστάσεως.

Τα συναισθήματα που νιώσαμε ήταν πολλά και γεμάτα συγκίνηση πόνο και θλίψη. Ακούγοντας το τροπάριο της Κασσιανής το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης, που έγραψε η τόσο σπουδαία υμνογράφος για την αμαρτωλή γυναίκα που με δάκρυα στα μάτια άλειψε με τα μαλλιά της τα πόδια του Ιησού για να της συγχωρέσει τις αμαρτίες και ως ένδειξη αγάπης και πίστης προς εκείνον. Το βράδυ έτσι νιώθουμε και μεις οι άνθρωποι σκεπτόμενοι και τις δικές μας αμαρτίες δακρύζοντας ζητώντας την συγχώρεση από τον Κύριο.

Επίσης το ίδιο βράδυ που ακούμε τη παραβολή των δέκα παρθένων, η οποία αναφέρεται στις 10 γυναίκες που περίμεναν να υποδεχτούν τον Νυμφίο. Οι πέντε πιο συνετές και πιο προετοιμασμένες για να υποδεχθούν τον γαμπρό. Είχαν φροντίσει να προμηθευτούν αρκετό λάδι για τα τον υποδεχτούν και έτσι με άσπρες λαμπάδες τον προϋπάντησαν και μπήκαν μαζί στο γαμήλιο συμπόσιο. Ενώ οι άλλες πέντε έτρεξαν την τελευταία στιγμή να αγοράσουν λάδι και έτσι δεν πρόλαβαν τον Νυμφίο.

Αυτή η παραβολή συμβολίζει τον Νυμφίο, τον Χριστό που όλοι περιμένουμε, και το γαμήλιο συμπόσιο συμβολίζει την Βασιλεία του Θεού. Ανά πάσα στιγμή πρέπει να είμαστε έτοιμοι πνευματικά και ψυχικά για να υποδεχτούμε τον Ιησού Χριστό και να μπούμε στη Βασιλεία του Θεού, για να μην μείνουμε απέξω και δεν προλάβουμε σαν τις μωρές παρθένες και μας απαρνηθεί όπως απαρνήθηκε εκείνες.

Τη Μεγάλη Τετάρτη έχουμε το Ιερό ευχέλαιο που μας χρίει ο πάπας για σωματική και ψυχική ίαση. Το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης έχουμε την ακολουθία του Νιπτήρος που έπλυνε ο Κύριος τα πόδια των μαθητών του πριν το Μυστικό δείπνο πριν την προδοσία του Ιούδα για να δείξει σε μας τους ανθρώπους πως πρέπει να είμαστε ταπεινοί και να υπηρετούμε τους άλλους. Μεγάλη Πέμπτη το βράδυ που απήγγειλε ο ιερέας τα 12 ευαγγέλια στη μέση των Ευαγγελίων πόσο πόνο νιώσαμε πόση θλίψη στο άκουσμα των χτυπημάτων όταν οι ιερείς κάρφωναν το άψυχο σώμα του Χριστού πάνω στον σταυρό.

Στο τέλος της λειτουργίας τι όμορφη στιγμή που παίρνουμε τα λουλούδια από τα στεφάνια και τις ανθοδέσμες που έχει φέρει ο κόσμος για να στολιστεί ο επιτάφιος, που θα υποδεχτεί το σώμα του Χριστού την Μεγάλη Παρασκευή το πρωί, όπου τελείται η ακολουθία των μεγάλων Ωρών και ο Εσπερινός της Αποκαθηλώσεως, όπου ο Χριστός τοποθετείται στον τάφο. Μέρα πένθους, νηστείας και θλίψεως χτυπάει πένθιμα όλη μέρα η καμπάνα των εκκλησιών. Η κορύφωση του Θείου δράματος των παθών του Κυρίου. Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής κάθε ναός, πόλη, νησί της Ελλάδος , κάνει την περιφορά του επιταφίου σύμφωνα με τα δικά του έθιμα και παραδόσεις.

Το Μεγάλο Σάββατο μέρα χαράς ξημερώνει. Το πρωί παρακολουθήσαμε την πρώτη Ανάσταση του Κυρίου. Την κάθοδο του στον Άδη, όπου νίκησε τον θάνατο και το αιώνιο σκοτάδι. Τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου, η τελευταία μέρα της Μεγάλης εβδομάδας, βγαίνει ο ιερέας στην Ωραία Πύλη προσφέροντας το Άγιο Φως στους πιστούς που έχουν λάβει από το Πανάγιο τάφο του Χριστού εκπρόσωποι της κάθε χώρας μεταφέροντας το στις εκκλησίες για να δοθεί στους Χριστιανούς. Μικροί μεγάλοι κρατώντας άσπρες και Χρωματιστές λαμπάδες ψάλλουν το Χριστός Ανέστη με βεγγαλικά και κροτίδες για να γιορτάσουν αυτό το μεγάλο και σπουδαίο Θεάρεστο γεγονός.

Ο κάθε άνθρωπος μέχρι την Ανάσταση του Κυρίου βιώνει και τον δικό του Γολγοθά με τις δυσκολίες, τις αρρώστιες, τις απώλειές του περιμένοντας να αναστηθεί και εκείνος μαζί με τον Κύριο. Δεν τελειώνει η ζωή με τον θάνατο, νικώντας την αμαρτία νικάμε και εμείς τον θάνατο.Όταν είμαστε σωστοί Χριστιανοί, κερδίζουμε την αιωνιότητα, και μία θέση στην ουράνια Βασιλεία του Θεού.