Γενικά,  Μπορεῖ νὰ μᾶς Ἐνδιαφέρει...,  Νὰ ἀνεβοῦμε λίγο ψηλότερα,  Σύγχρονη Οἰκογένεια

Η Ανάσταση του Κυρίου μας

Γιορτάσαμε και φέτος το Άγιο Πάσχα, δόξα τω Θεώ με ευλάβεια και με ανοικτές τις εκκλησίες μας μετά από δυο χρόνια εγκλωβισμού. Μικροί και μεγάλοι ψάλαμε το Χριστός Ανέστη με συγκίνηση και χαρά. Περάσαμε τις Άγιες μέρες ακολυθώντας νοερά τον Κύριο μέσα από τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας, από τον Γολγοθά του Κυρίου μας, τα Θεία Πάθη μέχρι και την Ανάστασή του. Την Ανάσταση του Κυρίου μας, την Ανάσταση όλων μας.

Επί σαράντα μέρες θα ακούγεται παντού το Χριστός Ανέστη. Αυτό το υπέροχο άγγελμα που ακούγεται από τα χείλη κάθε πιστού. Τα μικρά παιδιά μας κοιτούν με απορία. Πρέπει να τους εξηγήσουμε τί σημαίνει το «Χριστός Ανέστη». Ποιό είναι το βαθύτερο νόημα αυτής της υπέροχης χαρμόσυνης φράσης που θα ακούνε για σαράντα μέρες να λέμε ο ένας στον άλλον.

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να τους εξηγήσουμε με απλά λόγια ιδίως στα πιο μικρά παιδιά τι σημαίνει αυτή η φράση που ακούγεται με τόση ευλάβεια από τους Χριστιανούς να ψέλνεται από το βράδυ της Ανάστασης μέχρι να ολοκληρωθούν οι σαράντα μέρες και να φτάσουμε στην Ανάληψη. Είναι ένας χαιρετισμός που αντικαθιστά το καλημέρα, το καλησπέρα. Είναι ένας χαιρετισμός των πρώτων Χριστιανών που μας θυμίζει την εμφάνιση ενός αγγέλου στις γυναίκες που πήγαν στον τάφο του Χριστού μέρα Κυριακή ο οποίος τους είπε πως: «Ο Ιησούς ο Ναζωραίος που ζητάτε ανεστήθη». Επίσης από την εμφάνιση του Χριστού στους μαθητές Του. Έτσι έχουμε την αγγελία και τη μαρτυρία ότι αναστήθηκε ο Κύριός μας, για να πιστέψει στην Ανάστασή Του μέχρι και ένας άνθρωπος που δεν πίστευε σε αυτό το μεγάλο σπουδαίο γεγονός.

Πρέπει να πούμε στα παιδιά ότι η Ανάσταση του Κυρίου μας είναι ένα πολύ χαρμόσυνο γεγονός και πρέπει να το λέμε με ενθουσιασμό και να απαντάμε με τον ίδιο ενθουσιασμό «Αληθώς Ανέστη», που σημαίνει ότι «Ναι, είναι αλήθεια, ο Χριστός μας αναστήθηκε από τους νεκρούς». Γι’ αυτό ψάλλεται παντού το Χριστός Ανέστη, ως έκφραση θριάμβου της ζωής απέναντι στον θάνατο.

Κλείνοντας θα πρέπει όλοι να πούμε στα παιδιά,  μικρά και μεγάλα, ότι ψάλλοντας το Χριστός Ανέστη και ακούγοντάς το από στόμα σε στόμα δοξολογούμε τον Ιησού Χριστό γιατί νίκησε τον θάνατο και το σκοτάδι και ότι οι ψυχές των ενάρετων Χριστιανών που ακολουθούν τις εντολές του Κυρίου δεν θα πάνε στον Άδη αλλά θα είναι αιώνια κοντά στον Θεό, στον ουρανό. Πρέπει να ψέλνουμε το Χριστός Ανέστη με μεγάλη χαρά, δίνοντας όλη την ψυχή μας, όπως το έψελναν και το ψάλλουν οι πατέρες της Εκκλησίας μας.

Μαζί λοιπόν με την Ανάσταση του Κυρίου να αναστηθούμε και εμείς, μικροί – μεγάλοι, να αρνηθούμε τον παλιό μας εαυτό, να έρθουμε κοντά στον Χριστό, να μάθουμε να αγαπάμε τον συνάνθρωπό μας, να συγχωρούμε και να δίνουμε ελπίδα ο ένας στον άλλον, μέχρι να φτάσουμε στην πραγματική ανάστασή μας, στη σωτηρία μας.