Μπορεῖ νὰ μᾶς Ἐνδιαφέρει...,  Σύγχρονη Οἰκογένεια

Παιδιά που μεγαλώνουν σε μονογονεϊκή οικογένεια

Το να μεγαλώνει ένα παιδί μόνο με τον έναν γονιό και να στερείται την παρουσία του άλλου λόγω απώλειας ή διαζυγίου έχει αρνητικές συνέπειες στον χαρακτήρα του παιδιού, αλλά και στις κοινωνικές του σχέσεις. Επίσης διαταράσσεται ο ψυχικός κόσμος του.

Βέβαια και τα παιδιά αυτά μεγαλώνουν με αγάπη αλλά η φροντίδα και η ανατροφή τους ίσως να είναι πιο δύσκολη, γιατί ο γονιός αναγκάζεται να εργαστεί για την εξασφάλιση των απαραίτητων αγαθών και να λείπει πολλές ώρες απο το σπίτι, κάτι που το κάνει πιο ευάλωτο και οι παρέες που συναστρέφεται να το στρέψουν σε παραβατικές συμπεριφορές. Βλέποντας τ’ άλλα παιδιά να μεγαλώνουν με τους δυό γονείς τους μπορεί να νιώθουν κάποιες φορές ζήλεια και θυμό, που δεν μπορούν και αυτά να έχουν μια φυσιολογική ζωή, έχοντας και τους δυό γονείς τους να πορεύονται μαζί στην πορεία της ζωής τους.

Αρκετές φορές δέχονται ένα είδος εκφοβισμού και πειράγματος στο σχολείο και από την κοινωνία. Έτσι μειώνεται η αυτοπεποίθησή τους και πληγώνονται. Ο γονιός που είναι υπεύθυνος για το μεγάλωμα του παιδιού πρέπει να θωρακιστεί με δύναμη και πυγμή, για να το βοηθήσει να ζήσει με αξιοπρέπεια, με την κατάλληλη μόρφωση και παιδεία. Πρέπει να το βοηθήσει να πλάσει μια σωστή προσωπικότητα για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της ζωής του.

Οι γονείς αυτών των παιδιών καλούνται να αναλάβουν διπλό ρόλο, ως μητέρα και πατέρας, καθώς για τη σωστή ανάπτυξή τους τα παιδιά χρειάζονται τα πρότυπα και των δύο προσώπων. Σε περίπτωση που λείπει η μητέρα απο τη ζωή του παιδιού υπάρχουν πιο πολλές δυσκολίες στην ανατροφή του παιδιού γιατί ο ρόλος που παίζει στη ζωή του είναι καταλυτικός στην συναισθηματική και ψυχική ανάπτυξή του.

Κλείνοντας θεωρώ πως πολύ σημαντικό είναι το παιδί να περιβάλλεται από σωστούς και έμπιστους φίλους που θα τον συντροφεύουν στη ζωή του. Τους φίλους αυτούς θα πρέπει να τους διαλέξει με σύνεση και υπομονή.