Μπορεῖ νὰ μᾶς Ἐνδιαφέρει...,  Σύγχρονη Οἰκογένεια

Ο ερχομός ενός νέου μωρού στην οικογένεια

Ο ερχομός ενός νέου μέλους στην οικογένεια δημιουργεί ένα είδος ζήλιας και ανασφάλειας στο πρωτότοκο παιδί, που είχε χτίσει την αυτοκρατορία του με βασιλιά μόνο εκείνον ως μοναχοπαίδι. Το παιδί παύει να έχει τα μοναδικά προνόμια και νιώθει παραμελημένο και αδικημένο από τους γύρω του. Κλείνεται στον εαυτό του, κρύβει τα αρνητικά συναισθήματά του και άλλες φορές αντιμετωπίζει αυτή τη νέα κατάσταση με φωνές και επιθετικότητα προς το μικρό αδελφάκι του.

Επιπλέον, δεν αντέχει στην ιδέα πως κάποιος άλλος εισβάλλει στη ζωή του /της παίρνοντας τη θέση του επικεντρώνοντας πάνω του όλη την προσοχή και φροντίδα που μέχρι τώρα είχε μόνο εκείνο ως το χαϊδεμένο παιδί της οικογένειας. Μαθαίνει τώρα την έννοια του μοιράσματος πως πρέπει να μοιράζεται τα πάντα μαζί μέχρι και τα αγαπημένα του/της παιχνίδια ίσως με κάποιες φθορές μερικές φορές.

Η καθημερινότητα με το μωρό αλλάζει και πρέπει να προσαρμοστεί σε έναν καινούριο τρόπο ζωής από αυτόν που μέχρι τώρα ζούσε. Ως μεγάλος αδελφός/αδελφή ο ρόλος του/της αλλάζει. Πρέπει να το φροντίζει, να το προστατεύει και όσο μεγαλώνει να του μαθαίνει καινούρια πράγματα, να αποτελεί πρότυπο για αυτόν.

Στη συνέχεια θα ήθελα να πω πως για να μην διαταραχτεί η ψυχική υγεία του παιδιού και έχει αρνητικές συνέπειες στη μελλοντική μεταξύ τους σχέση οι γονείς πρέπει να περιβάλλουν το παιδί με αγάπη και στοργή, να το κάνουν να νιώθει ξεχωριστό και να είναι περήφανοι που μαθαίνει να συνυπάρχει αρμονικά με το νέο μικρότερο μέλος της οικογένειας.

Κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω πως είναι πολύ σημαντικό το παιδί να προετοιμαστεί κατάλληλα για το πώς πρέπει να διαχειριστεί όλη αυτή τη νέα κατάσταση με τον ερχομό του νέου μωρού για τη σωστή σωματική και ψυχική του υγεία.

Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να μεγαλώνουν με αδέλφια να υπάρχει σωστή αδελφική αγάπη, σεβασμός και αλληλοϋποστήριξη μεταξύ τους για να χτίσουν γερές βάσεις στη ζωή τους και ας υπάρχουν καυγάδες και διαφωνίες μεταξύ τους.