Γενικά

Εἰσβολὴ τῆς Τουρκίας στὴ Συρία

¨ Ἁμερικὴ(ΗΠΑ), Ρωσία καὶ Ευρωπαίοι ώς ἄλλοι Πὀντιοι Πιλάτοι νίπτουν τᾶς χεῖρας τους, ἀπάνθρωπες ἐπθέσεις σὲ ἀμάχους !

‘Απτόητος ἐμφανίζεται ὁ Ρετζέπ Ταγίπ Ἑρντογάν ὅσον ἀφορὰ τὴν εἰσβολὴ στὴ βόρεια Συρία παρὰ τὶς σφοδρὲς διεθνεὶς ἀντιδράσεις, τὸ ἐνδεχόμενο κυρώσεων ἀπὸ τὴν ΕΕ καὶ τὴν ἐνεργοποίηση τῆς Ρωσίας στὸ «πολεμικὸ πόκερ» ποὺ ἔχει στηθεὶ.

Μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι τόνισε στον Ντόναλντ Τραμπ πως δεν θα κηρύξει ποτέ εκεχειρία στη βορειοανατολική Συρία, πως δεν «θα διαπραγματευτεί ποτέ με τρομοκράτες» κάνοντας λόγο για ξεκάθαρο στόχο της στρατιωτικής επιχείρησης της Άγκυρας και πως δεν ανησυχεί για την επιβολή κυρώσεων.

Ο Ερντογάν είπε, επίσης, ότι στόχος της τουρκικής επέμβασης είναι οι Κούρδοι μαχητές να εκδιωχθούν σε μια απόσταση πάνω από 32 χλμ εντός της συριακής επικράτειας ενώ τόνισε πως οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία για τις συριακές πόλεις Κομπάνι και Μάνμπιζ συνεχίζονται.

Ποιοι εμφανίζονται ως νικητές

Παλινδρομούν οι εμπλεκόμενοι δυνατοί παίκτες στο μέτωπο της Συρίας. Από τη μία, ο Ντόναλντ Τραμπ, μετά το «πράσινο φως» που άναψε για την τουρκική εισβολή, προχωρά στην επιβολή μάλλον ήπιων κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας. Από την άλλη, στέλνει τον αντιπρόεδρό του Μάικ Πενς για εσπευσμένη διαπραγμάτευση με την Άγκυρα, ενώ οι αμερικανικές δυνάμεις ἀποχωροῦν «όπου φύγει-φύγει» από τη βορειοανατολική Συρία.

Παράλληλα, στο παιχνίδι ολοένα και πιο κυρίαρχο ρόλο παίζει η Μόσχα. Αρχικά παρατηρούσε με εμφανή ανοχή, εάν όχι διπλωματική υποστήριξη, την Τρίτη κατά σειρά τουρκική εισβολή στη Συρία. Τώρα, που οι Κούρδοι παραδίδουν τον έλεγχο περιοχών τους στον συριακό στρατό, οι Ρώσοι καταδικάζουν πλέον ως «απαράδεκτες» τις στρατιωτικές ενέργειες της Τουρκίας στη Συρία.

Ἀξιοσημείωτη εἴναι ἡ βολὴ τοῦ Ρώσου πρεσβευτῆ στὴν ΕΕ Βλαντιμὶρ Τσιζὸφ, ὁ ὁποίος ἔστειλε μήνυμα στὴν Ἀθήνα: «Προειδοποιήσαμε τοὺς Κούρδους ὅτι οἱ Ἀμερικάνοι θὰ τοὺς ἐγκαταλείψουν. Μπορῶ νὰ προειδοποιήσω τοὺς Ἕλληνες ὅτι πρέπει νὰ σκεφτούν ἀν τοὺς περιμένει μιὰ παρόμοια μοίρα» δήλωσε, μεταξύ ἄλλων, στὸ πλαίσιο συνέντευξης ποὺ παραχώρησε στὸ πρακτορείο TASS ἀπὸ τὸ Φόρουμ τῆς Ρόδου «Διάλογος Πολιτισμῶν».

Μετά την απόφαση των Κούρδων να στραφούν προς την Δαμασκό οι εξελίξεις είναι ραγδαίες στο μέτωπο της Συρίας. Οι συνομιλίες των δύο πλευρών πραγματοποιήθηκαν μυστικά στη ρωσική βάση Χμεϊμίμ στη βορειοδυτική Συρία. Η κίνηση αυτή κρίθηκε μονόδρομος από την κουρδική ηγεσία για την επιβίωση του λαού της, μετά την φυγή των Αμερικανών, στους οποίους είχε επενδύσει.

Πλέον, οι Κούρδοι της Συρίας μετατοπίζονται προς τον Άσαντ και τη Ρωσία, στερώντας από την Ουάσιγκτον το μοναδικό έρεισμα που διέθετε στη Συρία. Για την ακρίβεια είναι ο πρόεδρος Τραμπ που με την απόφασή του για απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων «πυροβόλησε τα πόδια της χώρας του», προσφέροντας τζάμπα ένα στρατηγικής σημασίας δώρο στον Άσαντ και στη Μόσχα.

Η αναγκαστική στροφή των Κούρδων διαμορφώνει νέα δεδομένα στην περιοχή. Οι δυνάμεις του Άσαντ βρίσκονται πλέον σε επαφή με τις τουρκικές δυνάμεις, αν και η Μόσχα έχει καταστήσει σαφές πως δεν θα επιτρέψει συγκρούσεις μεταξύ των δύο. Αυτός είναι ο λόγος που ο συριακός στρατός δεν πάει στις κουρδικές περιοχές που υφίστανται την τουρκική εισβολή.

Οι στρατιωτικές εξελίξεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συριακός στρατός θα αναπτυχθεί στο υπόλοιπο τμήμα των συνόρων και μάλιστα αυτό θα προβλέπεται και από τη συζητούμενη συμφωνία, την οποία προετοιμάζει ο ρωσικός παράγοντας. Αυτό θα αποτελέσει όχι απλά ένα ανάχωμα στην τουρκική επιθετικότητα, αλλά μπορεί και να οδηγήσει στην απελευθέρωση και περιοχών στις οποίες έχει εισέλθει ο τουρκικός στρατός.

Στην πραγματικότητα, οι δυνάμεις του Άσαντ και η Ρωσία σπεύδουν να καλύψουν το κενό που άφησε η απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων. Ο ειδικός απεσταλμένος του Βλαντιμίρ Πούτιν για τη Συρία Αλεξάντερ Λαβρεντίεφ επιβεβαίωσε πως η Ρωσία, η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ και οι κουρδικές δυνάμεις, έφτασαν σε τριμερή συμφωνία που προβλέπει ότι οι Κούρδοι παραχωρούν τον έλεγχο της περιοχής στα συριακά στρατεύματα.

Όλα αυτά, ενόσω μαίνονται οι συγκρούσεις, με δύο Τούρκους στρατιώτες να προστίθενται στα θύματα, παρότι το κύριο βάρος της επίθεσης εναντίον των Κούρδων το σηκώνουν οι τζιχαντιστές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, οι οποίοι λειτουργούν ως μισθοφόροι της Άγκυρας. Τα πράγματα, όμως, αρχίζουν να δυσκολεύουν για την Άγκυρα, καθώς η ρωσική αεροπορία έκλεισε τον συριακό εναέριο χώρο για τα τουρκικά μαχητικά. Ενδεικτικό είναι ότι δεν πραγματοποιήθηκαν τουρκικές αεροπορικές επιδρομές όλη τη χθεσινή μέρα.

Συνάντηση με θέμα την τουρκική εισβολή είχαν στο Λονδίνο ο Μπόρις Τζόνσον και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Οι δυο άντρες συμφώνησαν πως η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία πρέπει να τερματιστεί, ανέφερε εκπρόσωπος Τύπου του Βρετανού πρωθυπουργού.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να υπογράψει διάταγμα με το οποίο θα επιβάλει κυρώσεις σε νυν και πρώην αξιωματούχους της Τουρκίας, θα αναστείλει τις διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα για τη σύναψη διμερούς εμπορικής συμφωνίας ύψους 100 δισ. δολαρίων και θα αυξήσει κατά 50% τους δασμούς στις εξαγωγές τουρκικού χάλυβα στις ΗΠΑ. Σε δήλωσή του ο Τραμπ επανέλαβε ότι δεν θα διστάσει να «καταστρέψει» γρήγορα την οικονομία της Τουρκίας, αν η κυβέρνηση Ερντογάν συνεχίσει «αυτόν τον επικίνδυνο και καταστροφικό δρόμο».

Αὐτὸ δὲν σημαίνει ὄτι ὁ Ἐρντογάν δὲν ἔχει ὑποστηρικτὲς. Ὁ ὑπουργὸς Ἐξωτερικῶν τῆς Οὐγγαρίας, ὁ ὀποίος δὲν συμμετείχε στὴ Σύνοδο ὑπουργών ἐξωτερικών τῆς ΕΕ, ἐπειδή ἐπέλεξε νὰ παραβρεθεὶ στὸ διακρατικὸ Συμβούλιο ποὐ πραγματοποιήθηκε στὸ Ἀζερμπαϊτζὰν δήλωσε: «Ἀν ἡ Τουρκία καταφέρει νὰ ἐπιλύσει τὸ συριακὸ προσφυγικὸ πρόβλημα ἐντὸς τῆς Συρίας, τότε αύτὸ ἐξυπηρετεὶ τὰ συμφέροντα τῆς Οὐγγαρίας». Κατάφερε μ’ αὐτή τὴ δήλωση νὰ σπάσει ἕνα ἀκόμα ρεκόρ πολιτικοῦ κυνισμοῦ.