Γενικά,  Μπορεῖ νὰ μᾶς Ἐνδιαφέρει...,  Σύγχρονη Οἰκογένεια

Εφηβεία

Σήμερα το να μεγαλώνεις παιδιά είναι κάτι πολύ δύσκολο, πόσο μάλλον όταν βρίσκονται στην ηλικία της εφηβείας. Η μετάβαση από την παιδική ηλικία στην εφηβεία είναι δύσκολη να την διαχειριστεί το παιδί, όσο και οι γονείς. Το παιδί αλλάζει όχι μόνο σωματικά, αλλά αλλάζει και ο  χαρακτήρας και η ψυχοσύνθεσή του. Γίνεται πιο απότομο, έχει ξεσπάσματα θυμού, νευριάζει πιο εύκολα και χρησιμοποιεί χειρονομίες ή άσχημες φράσεις.

Επιπρόσθετα, πολλές φορές κλείνεται στον εαυτό του και δεν εξωτερικεύει τα συναισθήματά του. Άλλες φορές αποκτά πιο πολλές φοβίες και άγχη. Στην ηλικία αυτή ενισχύεται  πιο πολύ το εγώ του και νιώθει πως για τα πάντα έχει αυτός δίκιο και ότι οι άλλοι τον αδικούν. Το ενδιαφέρον του για το αντίθετο φύλλο είναι πιο φανερό στην περίοδο αυτή. Ο έφηβος / η έφηβη ντύνονται με πιο όμορφα και μοντέρνα ρούχα για να αρέσουν και να γίνονται πιο αποδεκτοί στις παρέες.

Στην εφηβεία το παιδί χρειάζεται την πλήρη στήριξη των γονιών του για να μην μπλέξει με κακές παρέες και τον παρασύρουν σε άσχημα μονοπάτια της ζωής, όπως τα ναρκωτικά και η εγκληματικότητα. Χρειάζεται σωστούς φίλους, που θα γίνουν συνοδοιπόροι στην μετέπειτα ενήλικη ζωή του.

Συνοψίζοντας, θα ήθελα να πω πως το παιδί στην εφηβεία πρέπει να νιώθει τον γονιό  του φίλο και όχι εχθρό. Να νιώθει κοντά του ασφάλεια και πως τον αγαπά και τον προστατεύει. Είναι πολύ σημαντικό ο γονιός να είναι πάντα δίπλα του στα προβλήματα του, στις ανησυχίες του, ακόμα και στις επιλογές της ζωής του.