Γενικά,  Ἐκδηλώσεις,  Μπορεῖ νὰ μᾶς Ἐνδιαφέρει...,  Νὰ ἀνεβοῦμε λίγο ψηλότερα

ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΤΩΝ ΕΠΑΛΞΕΩΝ ΣΤΟ “ΕΝΟΡΙΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ”

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το χθεσινό αφιέρωμα για τα 90 χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή στον Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας Πειραιώς στο πλαίσιο  του προγράμματος “Ενορία εν δράσει” με θέμα “Το ξαναζωντάνεμα της πικραμένης μνήμης”.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το χθεσινό αφιέρωμα για τα 90 χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή στον Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας Πειραιώς στο πλαίσιο  του προγράμματος “Ενορία εν δράσει” με θέμα “Το ξαναζωντάνεμα της πικραμένης μνήμης¨.

Μέσα από ένα οδοιπορικό αφιερωμένο στο μαρτύριο και τη μαρτυρία της Μικρασιάτισσας μάνας επισημάνθηκε  ο ρόλος της γυναίκας σε αυτή την τραγική καταστροφή. Λαμβάνοντας υπ΄όψιν, όπως τονίστηκε τόσο από τους ομιλητές όσο και στη σχετική κινηματογραφική ταινία που προβλήθηκε, ό,τι μεγάλο μέρος του ανδρικού πληθυσμού ηλικίας  από 14 εως 60 ετών σφαγιάστηκαν επί τόπου ή συγκεντρώθηκαν και στάλθηκαν στα περίφημα τάγματα εργασίας, όπου και χάθηκαν τα ίχνη τους, κάτι που με μεγάλη επιτυχία, δυστυχώς, επανέλαβαν και οι Χιτλερικές δυνάμεις κατοχής, Η Τουρκία όμως ποτέ δεν καταδικάστηκε γιά αυτές τις σφαγές και τις σαφείς κινήσεις εθνοκαθαρίσεων. Ούτε και οι χώρες που τη βοήθησαν, όπως η Ρωσία (ΕΣΣΔ τότε) , η Αγγλία (Μεγάλη Βρετανία), Γαλλία και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι και Αμερικάνοι “φίλοι” μας.

Τότε η Ελλάδα δέχτηκε  περίπου 1.500.000 ή κατ΄άλλους 1.270.000 ανθρώπους ως πρόσφυγες.Ωστόσο, έγινε το θαύμα και πάλι η Ελλάδα να ορθοποδήσει.

     Η εκδήλωση έκλεισε με τη  χορωδία τών ΕΠΑΛΞΕΩΝ που απέσπασε θερμά συγχαρητήρια από τους παρευρισκόμενους, οι οποίοι συμμετείχαν κατά την απόδοση των παραδοσιακών μικρασιάτικων τραγουδιών.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε μέρος της παρουσίασης της χορωδίας στην παρακάτω διεύθυνση:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=AzOX3NG19qA