Γενικά

Η ΤΡΑΓΙΚΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ “ΑΤΤΙΛΑ”

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 ΠΡΙΝ ΑΠΟ 38 ΧΡΟΝΙΑ τα ξημερώματα οι γνωστοί ΦΙΛΟΙ μας, οι Τούρκοι, ξεκινούν την πρώτη φάση του “ΑΤΤΙΛΑ”  

Οι …”ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ” ΚΑΙ …ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΜΑΣ  , ΤΟΥΡΚΟΙ, (όπως έλεγε και ο  ηθοποιος Αρτεμης Μάτσας γιά τούς άλλους “φίλους μας”, τους Γερμανούς “…οι Γερμανοι είναι φίλοι μας..”, αυτοί λοιπόν ,οι πρώτοι φίλοι μας, οι Τούρκοι,από προστάτες γίνονται εισβολείς.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 ΠΡΙΝ ΑΠΟ 38 ΧΡΟΝΙΑ τα ξημερώματα οι γνωστοί ΦΙΛΟΙ μας,οι Τούρκοι, ξεκινούν την πρώτη φάση του “ΑΤΤΙΛΑ”  

Οι …”ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ” ΚΑΙ …ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΜΑΣ  ,ΤΟΥΡΚΟΙ,(όπως έλεγε και ο  ηθοποιος Αρτεμης Μάτσας γιά τούς άλλους “φίλους μας”, τους Γερμανούς “…οι Γερμανοι είναι φίλοι μας..”, αυτοί λοιπόν ,οι πρώτοι φίλοι μας, οι Τούρκοι,από προστάτες γίνονται εισβολείς.

Και τούς λέμε προστάτες γιατί σύμφωνα με τις οδηγίες του ΟΗΕ αυτοί λοιπόν οι καλοί άνθρωποι, μαζί με τουςΈλληνες καί τους Εγγλέζους θα “…υπερασπίζονταν “την εδαφική ακεραιότητα  της Κύπρου. (…ΟΗΕ κι αλλοίμονο μας.. πού λεει και το τραγουδι του Κύπριου γνωστού τραγουδιστη Αλκίνοου Ιωαννίδη )

Θα πρεπει να θυμήσουμε ότι μεγάλο μέρος ευθύνης γιά την αδυναμία της απόκρουσης των Τουρκικών στρατευμάτων ήταν ή απόσυρση της Ελληνικής Μερσαρχίας από την Κύπρο, από την Δικτατορική Στρατιωτική κυβέρνηση των Αθηνών, αλλά και το προδοτικό οπραξικόπημα,που προκάλεσαν οι Έλληνες Δικτάτορες.Η μεραρχία αυτή βρισκόταν με εντολή και σύμφωνη γνώμη ΤΟΥ ΟΗΕ  ΚΑΙ τών …άλλων φίλων  τής Κύπρου αλλά και της Ελλάδας μην το ξεχνάμε, ΤΩΝ ΕΓΓΛΕΖΩΝ.

Η ΜΕΡΑΡΧΙΑ ΑΥΤΗ ΒΡΕΘΗΚΕ ΕΚΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΓΙΑ 10 ΧΡΟΝΙΑ,ΟΣΑΠΕΡΙΠΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΜΕΡΣΥΝΗ,ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΟ ΜΑΣΟΝΙΚΟ ΚΑΙ  ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΕΒΡΑΙΟΚΙΝΗΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ.

ΜΕΤΑ ΛΟΙΠΟΝ ΑΠΟ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΣΥΝΕΧΩΝ ΠΡΟΔΟΣΙΩΝ, ΛΑΘΩΝ,ΜΙΚΡΟΤΗΤΩΝ , ΑΣΥΝΕΝΟΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΟΣ (ΟΧΙ ΤΥΧΑΙΑ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ) ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ  ΠΟΥ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΜΙΣΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ.

Γιά να καταδείξουμε το σημείο της προδοσίας, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι :

α) Συμφωνα με μαρτυριες τών ιδίων των κυβερνητών δεν υπηρχαν χάρτες πτήσεων.Οι πτήσεις γίνονταν με τη ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΟΠΩΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ ΜΑΡΤΥΡΟΥΝ ή το πολύ πολύ μέ προχειρα σχεδιαγράμμα που τους δύνονταν την τελευταία στιγμη απο το αεροδρόμιο της Σούδας.Χαρακτηριστικό γεγονός που δείχνει την τραγελαφική κατάσταση που επικρατούσε,αλλά και ενδεικτική γιά το ψυχικό σθένος των στρατιωτών  είναι ότι σε ερώτηση ενός κυβερνήτη  ΣΤΟΝ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΤΗ ΤΟΥ αν υπάρχει χάρτης γιά τήν  Κύπρο ή απάντηση ήταν δεν έχω αλλά έχω παγάκια και νεσκαφέ για την διαδρομή.

β ) ενώ η επιχείρηση ΝΙΚΗ ξεκίνησε χαράματα πριν ξημερώσει, όλη η πτήση γινόταν μόνο με τη βοήθεια της  όρασης και σε πολύ χαμηλό ύψος όχι πάνω από 300 πόδια (περίπου 50 με 100 μέτρα)

γ ) είχαν δωθεί λανθασμένα στοιχεία ή και αντικρουόμενα στους κυβερνήτεες γιά την κατάσταση του αεροδιαδρόμου αλλά και της κατάστασης  του διαδρόμου προσγείωσης, στις δε φίλιες δυνάμεις του νησιού ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να βοηθήσει και γιά αυτό και τό ένα απο τα αεροσκάφη που χτυπήθηκε από φίλια πυρά της αεράμυνας του αεροδρομίου κατέπεσε και χάθηκαν σχεδόν όλοι οι επιβένοντες.

Μαζί με όλα τα άλλα  και το κερασάκι στην τούρτα ` ήταν τόσο το μένος κάποιων Ελλαδιτών ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΚΑΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΝ ΩΣ  “ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ” (απ΄αυτές που εκθείαζαν το γεγονός ότι ένας εκ των δικτατόρων δεν έφαγε λάδι μιά Παρασκευή) που προκειμένου να αμαυρώσουν το πρόσωπο του νομιμου Εθνάρχου και Αρχιεπισκόπου της Κύπρου Μακαρίου πού τον κατηγορούσαν ως Κομμουνιστή διότι, υπέγραφε λέει με κόκκινο μελάνι.Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι αυτό ήταν ένα προνόμιο του εκάστοτε ιεράρχου της Κύπρου ο οποίος λόγω της αποστάσεως τελούσε και ΧΡΕΗ ΑΝΤΙΒΑΣΙΛΕΩΣ. ΤΟ ΠΡΟΝΟΜΙΟ ΑΥΤΟ ΕΙΧΕ ΔΩΘΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΡΑΤΩΡΑ ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΥ ‘Η ΚΑΤ΄ΑΛΛΟΥΣ ΤΟΥ ΖΗΝΟΝΩΣ ΔΗΛΑΔΗ ΓΥΡΩ ΣΤΟΝ 4ο αιω. μΧ  Ή τον 6ο αιω μΧ. ΕΞ΄ ΟΥ ΚΑΙ Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ  ΜΑΝΔΥΑΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΡΑΒΔΟΣ. ΤΟ ΔΕ ΚΟΚΚΙΝΟ ΜΕΛΑΝΙ ΗΤΑΝ ΒΕΒΑΙΑ Η ΠΕΡΙΦΗΜΗ ΚΥΝΑΒΑΡΙΣ ΠΟΥ ΜΟΝΟ Ο ΑΥΤΟΚΡΑΤΩΡΑΣ ΤΩΝ ΡΩΜΑΙΩΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΧΡΗΣΗΜΟΠΟΙΕΙ Ή Ο ΝΟΜΙΜΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ.

Για τις λοιπές δραστηριότητες και τα μορφωτικά προγράμματα των Επάλξεων μπορείτε να λαμβάνετε ηλεκτρονικά και την εφημερίδα Επάλξεις:

  • Η εφημερίδα μας θα φτάνει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ κάθε μήνα στην ηλεκτρονική σας διεύθυνση γεμάτη με χρήσιμα, έγκυρα, ενημερωτικά  άρθρα  για την Ορθοδοξία, την  Παιδεία, την Κοινωνία και πολλά άλλα.
  • Ζητείστε τη ΔΩΡΕΑΝ  μηνιαία σας συνδρομή στην Εφημερίδα Επάλξεις στέλνοντας το e-mail σας στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση: epalxeis@otenet.gr.
  • Μπορείτε να διακόψετε τη δωρεάν συνδρομή σας για οποιοδήποτε λόγο και όποτε εσείς επιθυμείτε.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις και τα προσωπικά δεδομένα των συνδρομητών και επισκεπτών μας ΔΕΝ πωλούνται, ΔΕΝ ενοικιάζονται και ΔΕΝ παρέχονται καθ΄ οιονδήποτε τρόπο σε τρίτους, για εμπορικούς ή άλλους σκοπούς.